• LACTACHOLIN cholina, kwas mlekowy, witaminy z gr. B | 100 ml |Dr. Jacob's

Symbol: Jac005

Lactocholin to suplement diety w płynie, w skład którego wchodzą: cholina, kwas mlekowy oraz wszystkie witaminy z grupy B. Takie połączenie składników optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach). Ma także bardzo dobry wpływ na pracę wątroby, metabolizm tłuszczów i homocysteiny.

Postać płyn
61.92
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 8.99
Paczkomaty InPost 8.99
InPost (przedpłata) 12.99
InPost (płatność przy odbiorze) 15.99
DHL (przedpłata) 16.99
DPD (przedpłata) 17.99
DHL 19.99
DPD (platność przy odbiorze) 20.99
Dostępność Mało
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 792877886

Zostaw telefon

WYRÓŻNIAJĄCE SIĘ cechy suplementu dietyLactacholin, Dr. Jacob's, 100 ml :image

  • Świetny skład: cholina + kwas mlekowy z fermentacji (bez składników mleka) + witamina B1, B2, B3, B6 i B12.
  • Naukowo udowodniony korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:

     Prawidłowe funkcjonowanie wątroby - cholina

     Metabolizm lipidów - cholina (budowa błony komórkowej, transport oraz metabolizm tłuszczu i cholesterolu)

     Metabolizm homocysteiny - cholina, witaminy B6 i B12

     Metabolizm energetyczny i zmniejszenie poczucia zmęczenia - witaminy B2, B6, B12, niacyna

     Funkcje psychologiczne i praca układu nerwowego - witaminy B1, B6, B12, niacyna

    Ochrona skóry i błon śluzowych - witamina B2 i niacyna

     Funkcja serca - witamina B1

     Układ odpornościowy - witaminy B6 i B12

  • nie zawiera zbędnych dodatków: cukru, słodzików, stearynianu magnezu, barwników, konserwantów itp. 

 

 

image

image

Składniki: L-(+) kwas mlekowy (40%), woda, wodorocytrynian choliny (20%), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, amid kwasu nikotynowego, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, cyjanokobalamina.


image

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia : 2 x 1,5 ml rozcieńczone w 300 ml wody lub soku.

Spożywać podczas posiłku, najlepiej razem z pH balans (proszek zasadowy Dr. Jacob's).

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

 

image

100 ml

 

image

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety.

Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.

Przed zastosowaniem produktu sugerujemy zapoznanie się z dokładnymi informacjami podanymi na opakowaniu lub załączonej ulotce.

 

 

image

Dr. Jacob's Poland

ul. Kasprzaka 7 / U1

01-211 Warszawa

 

Kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści serwisu (opisy, zdjęcia, grafiki, tabele, materiały graficzne i inne dane) jest zabronione. Podstawa prawna: ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Cholina (dawniej witamina B4)

Lactacholin jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej choliny. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu tłuszczów i prawidłowego funkcjonowania wątroby. Większość osób spożywa jedynie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę.

Cholina była wcześniej nazywana witaminą B4. Jest ona ważna dla każdego, ale spożywanie jej jest szczególnie istotne w okresie ciąży i laktacji, przy regularnym spożywaniu alkoholu, przy diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. 

 

Cholina wchodzi w skład błony komórkowej (fosfolipidy) oraz osłonek komórek nerwowych, szczególnie ich osłonek mielinowych.

Cholina jest niezbędna do powstawania neuroprzekaźnika - acetylocholiny, która warunkuje prawidłową pracę mięśni, pamięci i funkcji układu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu występuje np. w chorobie Alzheimera.

 

Wiele osób, w tym wegetarianie i weganie, mogą mieć problemy z odpowiednią ilością choliny, ponieważ głównym jej źródłem są produkty zwierzęce.


Dla kogo?

Suplementacja choliny jest polecana:

  • w okresie przed ciążą, w jej trakcie i w okresie laktacji,
  • osobom spożywającym alkohol (wspomożenie wątroby, zapobieganie stłuszczeniu),
  • wegetarianom i weganom (zapobieganie niedoborom witamin z grupy B),
  • pracującym umysłowo, uczącym się,
  • dzieciom i młodzieży (prawidłowy rozwój układu nerwowego i jego funkcji, w tym zdolności zapamiętywania i uczenia się),
  • po 40 roku życia w celu utrzymywania sprawności układu nerwowego i pamięci, dla wzroku,
  • przy zapotrzebowaniu na energię (uprawiający sport, osoby starsze, chore).

 

Ile choliny nam potrzeba?

Analiza danych z NHANES (2003-2004) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).

Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.

 

Ciąża

W okresie ciąży i karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie na cholinę (minimum 450 mg dziennie - zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).

 

Profesor Caudill badał znaczenie choliny w okresie ciąży i zauważył jej zasadnicze funkcje:

  • składnik  błon (fosfatydylocholina),
  • składnik neuroprzekaźnika (acetylocholina).

 

Inni badacze zaobserwowali u dzieci suplementowanych choliną zmniejszenie podatności na niepokój, lepszą wydajność uczenia się i pamięci oraz mniejsze ryzyko zaburzeń związanych ze stresem.

 

Wątroba i metabolizm

Cholina jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy wątroby i bieżącego oczyszczania wątroby z nadmiaru tłuszczów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby). 

Nazwa cholina pochodzi od greckiego słowa chole (żółć). Cholina jest składnikiem żółci i odgrywa dużą rolę w zdrowiu wątroby.

 

Alkohol

Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.

____________________________


Prawoskrętny L (+)-kwas mlekowy

L-(+)-kwas mlekowy stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, które rozkładają go na kwas masłowy (Bourriaud C, 2005). Kwas masłowy jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla błony śluzowej jelit.

L-(+)-kwas mlekowy utrzymuje lekko kwaśne środowisko jelita grubego. Taki lekko kwaśny odczyn neutralizuje zasadowy amoniak i wspomaga jego wydalanie (amoniak - gaz powstający podczas przemiany materii). 

L (+)-kwas mlekowy zmniejsza tendencje erytrocytów (krwinki czerwone) do zlepiania się w naczynkach włosowatych.

 

Kwas mlekowy stanowi rezerwuar energii - jest rozkładany na kwas masłowy, a ten wykorzystywany jest przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię przez mięsień sercowy i komórki nerwowe (także mózg).

 ____________________________


Witaminy z grupy B

Działanie witamin z grupy B zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):

 

B1 (tiamina)

Ważna dla funkcji serca, metabolizmu wytwarzającego energię.

Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego oraz na funkcje psychologiczne.

 

B2 (ryboflawina) 

Ważna dla wytwarzania energii i metabolizmu żelaza. Wspomaga utrzymywanie w dobrym stanie skóry i błon śluzowych. Bierze udział w funkcjonowaniu krwinek czerwonych. Ważna dla dobrej kondycji wzroku. Chroni przed wolnymi rodnikami.

Działa korzystnie na układ nerwowy - zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

 

B3 (niacyna)

Ważna dla wytwarzania energii i dobrej kondycji układu nerwowego. Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych. Normalizuje funkcje psychologiczne, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

 

B6 (pirydoksyna)

Bierze udział w metabolizmie glikogenu i białka. Ważna dla układu nerwowego, odpornościowego, aktywności hormonalnej i dla tworzenia krwinek czerwonych.

Bierze także udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.

 

B12 (cyjanokobalamina)

Ważna w procesach wytwarzania krwinek czerwonych i podziałach komórkowych. Bierze udział przy procesach wytwarzania energii. Warunkuje prawidłowe działanie układu odpornościowego, nerwowego oraz funkcje psychologiczne. Wspomaga metabolizm homocysteiny, przez co korzystnie wpływa na serce. Zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia